L'hora del pati:
Activitats al pati de la TORRE LLUVIÀ

D ijous 17 de juliol
ESDEVENIR TRÀNSIT
A càrrec d'Ictineu
Artistes intervenint a l'espai del pati, de 19h a 22h.El 23 de setembre del 1859 es van realitzar al port de Barcelona les proves del primer submarí de la història, l' "Ictíneo". L’ideà l’inventor i polític Narcís Monturiol , després d’exiliar-se durant un temps a Cadaqués i conèixer de prop els perills a què estaven sotmetsos els pescadors de corall. Aquesta situació precària l’induí a pensar en un mitjà de navegació submarina, del qual en realitzaria dues versions. Malgrat l’èxit de l' "Ictíneo", el 1868, Narcís Monturiol hagué de suspendre la seva aventura degut a la manca de suport econòmic i oficial. El segon "Ictíneo" fou venut com a ferro vell.

Al Bages, a finals de l’any 2002 i en un marc conjuntural propici al conformisme, des de la societat civil ens veiem amb la necessitat de fabricar, també, un mitjà de navegació que permeti submergir-nos. En les aigües superficials de la cultura, hi ha poc moviment, i ens cal reempendre l’esperit d'aquell "Ictíneo": capbussar-nos a la recerca de corall, i descobrir nous impulsos, noves corrents, nous llenguatges, nous significats, noves paraules i codis. I donar lloc, així, a plataformes flotants, tanmateix efímeres, però que encara que sigui per un instant competeixin amb tot allò que està homogeneïtzat i que, malgrat surar, ens resulta anacrònic. És aquesta filosofia amb la que recuperem la vella idea de l' "Ictíneo", per submergir-nos i crear una mar més intensa i atrevida, un mar en un estat d' ebullició continu que faci la nostra comarca culturalment més complexa i més atractiva per la varietat dels seus colors.

Els objectius d' ICTINEU BAGES, doncs, inclouen dos processos: per una banda, la immersió, amb què procedim a la recerca de noves propostes. Per l’altra, l’emersió: moment de pensar formats i maneres d'exposar a la superfície el material trobat. Per rar que sigui el descobriment, no volem organitzar actes que morin per la seva manca de notorietat, sinó buscar solucions que dotin de visualitat la substància: formes d’agrupar-la o d’individuitzar-la, classificar-la o desordenar-la, fer-ne convergir o divergir els elements; amb la finalitat de crear uns contingents capaços d’emfatitzar la rellevància dels nous continguts que hem trobat al fons del mar.

 Com a presentació d'ICTINEU BAGES pensem en un esdeveniment singular, que capti l’atenció del públic de la comarca i dels mitjans de comunicació, constituït per una àmplia varietat de propostes artístiques que defineixin totes les vessants per on ens volem moure amb el nostre Ictineu.

Tenim previst que aquest acte de presentació esdevingui a Manresa el dissabte 24 de maig, coincidint amb el dia de la gala del festival d'Eurovisió. D'aquesta manera volem expressar el nostre rebuig als fenòmens culturals uniformatitzadors de masses, que, dissenyats únicament amb criteris de caire comercial, només fan que empobrir el raser cultural de la nostra societat.

Durant tota la jornada tenim l'intenció d'expossar les propostes artístiques provinents de dins i fora de la nostra comarca, distribuides segons el seu format, en diversos espais públics del centre de la ciutat, amb dos epicentres que serien la Plana de l'Om i el carrer del Balç. La resolució s’aproxima al format de “festival”: una jornada complerta d’actuacions musicals, de teatre, dansa, recitals de poesia, projeccions de cinema, exposicions d’art, gastronomia, circ… Però, precisament barrejant els diferents llenguatges i donant lloc a formes d’exhibició i participació complexes, formant així una mixtura on la recerca de nous punts de confluència hi signifiqui un ingredient més. Un mes abans volem tenir la programació de l’espectacle definida, i així, poder-ne fer una bona campanya de difusió.

També hi volem convidar programadors culturals, per mirar de compensar la col·laboració desinteressada dels artistes que hi participin, i perquè un dels nostres objectius com a entitat és donar-nos a conèixer a les entitats i persones dedicades a la dinamització cultural d'altres comarques del país.

Uns dies abans d'aquest acte, hi haurà la presentació oficial, que consistirà en un acte d'apadrinament de la nostra entitat pels artistes Perejaume (artista), Enric Casasses (poeta) i Miquel Gil (músic), que participaran en una taula rodona sobre la dinamització cultural als Països Catalans.

Si vols adreçar-te a nosaltres, no dubtis a escriure'ns:  ictineu@lafresca.net